‘And’ is not merely additive, ‘not’ is not merely negative. Both are creative. Indeed resistance – ‘not-ness’ – is an absolute necessity for creation – Iain McGilchrist

Iets wat uniek is is meer niet dan wel.

Tom Grosveld schrijft in het Parool,

Het raadsel van de monnik op het wapen van Monnickendam Kunstenaar Inge Roseboom (54) maakt deze week dagelijks een wandeling met lange grijze objecten, geïnspireerd op het wapen van Monnickendam.

‘Het logo van Monnickendam heeft me geïnspireerd voor mijn serie van abstracte objecten met een langgerekte vorm. Er staat een monnik op afgebeeld met een soort stok in de hand, die op zijn schouder leunt. Maar het kan ook iets anders zijn, een knuppel, of een pizzaschep. Iedereen heeft een andere lezing, er bestaat geen consensus over.

Ik heb veertien objecten gemaakt die de monnik mogelijk gedragen zou kunnen hebben, maar die ook niet echt te definiëren zijn. Er is bijvoorbeeld een soort haak, of breinaald, dat ligt eraan hoe je het bekijkt. En een knuppelachtig object. Het kan telkens verschillende kanten op. Het is moeilijk te benoemen.

De laatste jaren heb ik de toren van de Grote Kerk van Monnickendam regelmatig gebruikt als atelier. Ik ben daar eerst met hout aan de slag gegaan, maar wilde de objecten verder abstraheren, dus ik heb ze grijs gemaakt.

Ik loop de hele week, twee maal per dag, ongeveer dertig tot veertig minuten per wandeling. Ik start vanaf de Grote Kerk en loop dan Monnickendam in. Het grootste object is drie meter lang. Dat wordt een lichamelijke beproeving. Ik weet niet of me dat gaat lukken in mijn eentje.

[Ik heb de mail gemist waarin de kunstenaar vertelt dat ze gaat lopen met grijze objecten en uitnodigt tot een gezamenlijke wandeling. In de herfst wacht ik tot de meeste bladeren van de bomen gevallen zijn, hark ze in één keer tot natte hoop bijeen. Een vriendin appt een link naar het bericht in de krant.]