Ik weet niet of het lukt om me hieruit te lezen, hieruit te schrijven, hieruit te denken, maar laat ik proberen. Yalom heeft het over vier onontkoombaarheden in het leven, vier ‘givens of existence’, allevier verontrustend. Death, freedom, isolation, meaninglessness.

Pick yours :-)

death.

freedom. Je bent verantwoordelijk voor je leven, je keuzes, je handelingen. Botst met de behoefte aan grond onder de voeten, iets om op te staan, structuur. ‘Beneath us is no ground, nothing, a void, an abyss.’

isolation. Afgesneden zijn van andere schepsels, van de wereld. ‘Each of us enters existence alone and must depart from it alone.’ Botst met de behoefte aan contact, bescherming en de wens om deel te zijn van een groter geheel.

meaninglessness. We zijn ‘meaning-seeking creatures thrown into a universe that has no meaning.’ We moeten zelf betekenis construeren in ons leven.

Die menselijke conditie moet wel leiden tot angsten (‘anxieties’).

Anxiety is fear of no thing.
Fear is fear of some thing.

Een ‘fear of no thing’ is nauwelijks te localiseren en dus niet goed ‘aan te pakken’. Zit overal. Dat maakt anxieties onhoudbaar. De psyche gaat defensiemechanismen in stelling brengen.

Door dingen op te schrijven, te analyseren en te ordenen bijvoorbeeld.

»