Ik heb fantasieën om te kunnen leven van wat je toch al doet en die worden tot leven gewekt door de mensen om me heen.

Ik lees dat Leny van Leny’s keuken op nog geen 300m van waar ik woon curry met kleine boontjes en zoete aardappel (niet heet) kookt en verkoopt op dinsdag 12 en woensdag 13 februari – een lekker thuisgekookte maaltijd, 4.40 per portie. Leny kookt zonder pakjes en zakjes en E-nummer vrij, ze verkoopt ook kruidenmengsels.

Neslinin Tezgahı maakt zelfgemaakte pizza’s, lahmacun, hallal, turkse keuken, op nog geen 600 meter bij me vandaan. Met de hand gemaakte deegbodem, rijkelijk gevuld met halal gehakt, en diverse specerijen. Je kunt bij haar een maaltijdverzoek indienen. Leny’s van Leny’s keuken schrijft onder de pizza van Neslinin Tezgahi: ‘De pizza’s zijn heerlijk, heb er zelf nog wat tomaten en rucola sla doorgegaan. Samen met jouw platte peterselie.’

Op nog geen 100 meter bij me vandaan licht elke dag het blauwe scherm op van Peter Buwalda. Hij zit voor het raam met zijn rug ernaartoe, op het scherm staat een manuscript, als mijn ogen functioneerden zoals die van de roofvogel die uit de lucht een erwt kan onderscheiden kon ik zijn roman zo lezen. Het is er altijd donker, en dan dat schijnsel: de witte pagina.

Als ik Tuindorp Oostzaan zou moeten karakteriseren: aquarium-living.