Ik klik op een artikel. Ik heb al zeven artikelen gratis gekregen. Het is op, zegt de computer.
Ik klik op een tweede artikel. De computer zegt ‘dit is het tweede artikel dat u mist. Mis geen artikelen meer’. Voor 2 euro per week kan ik onbeperkt digitaal lezen.
Ik typ de woorden ‘gratis lezen’ in een zoekmachine en kom uit bij een artikel getagged ‘tech’, ‘kut’ en ‘paywalls’.
Ik gebruik de tweede van zes manieren om over de muur te klimmen. Kopieer de begeerde link en plak hem in een andere browser. Een icoontje van een gleufhoed met daaronder een verrekijker verschijnt (incognito-modus). Ik krijg zin in het kijken van een film noir. Het artikel, een recensie over de IJslandse film Echo, plopt op het scherm.
De bel gaat.
Ik ontvang een witte wijndoos. Erin opgepropt de krant van maandag 9 december, een dikke buffer proppen papier om een boek dat met een witte bus in de donkere avond arriveert te beschermen tegen schokken en deuken. Jordan B. Petersons Atlas van onze mythen en motieven.
Ik strijk de proppen glad en lees een interessant artikel over een man die muskuseenden voert in Oostzaan, hier nog geen 8 kilometer vandaan. Ze eten geen gras. Het zijn boomdieren die insecten eten, en als die er niet voldoende zijn gaan ze in tuinen wormen zoeken. Mensen schoppen zo hard tegen die eenden dat hun snavel scheef staat. Het is een goed artikel, ik voel me goed na het lezen van het artikel, zoals ik me ook goed voel na een wandeling. Ik heb me nooit gerealiseerd dat je je misschien bovenal goed voelt vanwege het goed aflopen.
Je een voelen met de natuur is vooral heerlijk als je na een lange boswandeling thuiskomt in een huis waar de verwarming aan staat en de koelkast goed gevuld is.
Ik jaag, vis en stroop. Eet wat ik tegenkom. En zit lekker om het haardvuur.
Ik heb geen last van de muskuseenden.
Ik lees nog een zin: patriarchaat is geen biologisch gegeven, oervrouwen uit de neolithische tijd waren sterker dan moderne toproeisters.
Ik denk, roeien doe je met je benen, je hebt een sterke geest nodig, slimme strategieën, geduld, hoezo de vergelijking? er is meer vereist dan je evenwaardig voelen, omdat er ooit geen patriarchaat was, maar goed, daar gaat het niet om, en het een sluit het ander niet uit.
Ik leef in de beste van werelden, lees alle Klein Verslagen.