Ik zie in mijn ooghoek flitsjes omhoog schieten, even lijkt het alsof het andersom regent. Alsof zwaartekracht de andere kant op werkt. Het komt uit de grond, onder de stenen op het terras vandaan, waar duizenden mieren krioelen. Temidden van dat gekrioel is een massale uittocht gaande – een deel van de mieren stijgt op. Een explosie, een fontein, een feestje. Ze jagen een koningin achterna, in de hoop haar te bevruchten. Ik ben getuige van hun bruidsvlucht! Vliegende mieren bestaan niet, het blijken gewone mieren te zijn, wegmieren, maar met tijdelijke vleugels, die ze weer afwerpen, als bruidegomsluiers. Daarna, als ze niet tijdens hun vlucht omkomen omdat ze in de open bek van meeuwen vliegen, vallen ze dood neer. Vandaag is het moment, aan het einde van een broeierige zomerdag. De omstandigheden zijn ideaal. Ik had het makkelijk kunnen missen. Een half uur later is het terras dat zoëven zwart zag uitgestorven.

Hoopjes geel zand liggen er als kleine wegwerkzaamheden.

Een dag later zit ik exact op het juiste moment onder de boom waar zij op een klein stoeltje kerstbomen knipt om er bosgrond van te maken. Ik zie de aarde bewegen. Een kleine bobbel staat op breken, als een vulkaantje. Dan zakt het in. Dat ademhalen gebeurt een paar keer, dan verplaatst de bobbel zich. Mollen! Nooit eerder gezien. Wel molshopen, het resultaat van het graafwerk, maar niet de bezigheid, het maken, en hoe voorzichtig het gaat, alsof een mol aan een plafond snuffelt, ruikt, en dan voorzichtig duwt, heel zachtjes, om de boel niet te verstoren.

Kairos is er altijd. Kairos is er zijn.

Affect is the source of all your joys and sorrows. It makes some things profound or sacred to you and other things trivial or vile. 

Your brain summarizes what’s going on with your body in the moment, and you feel that summary as affect.

If you’re a religious person, affect helps you feel connected to God. If you’re a spiritual person but not necessarily religious, affect becomes the transcendent feeling of being part of something larger than yourself. If you’re a skeptic, affect is what drives your certainty that others are wrong. 

Feelings of affect range from pleasant to unpleasant, from idle to activated. Affect is not emotion; your brain produces affect all the time, whether you’re emotional or not and whether you notice it or not.

It’s an especially useful feature of the mind, and one of the closest things we have to a universal mental feature —the general sense of feeling that comes from your body. Scientists call mood affect.  

[bij het lezen van het nieuws vandaag op nu.nl – duizenden vliegende mieren in de lucht, waar komen ze vandaan?]