De Gids schrijft, nadat ik het essay in de winkelmand sleep, ‘de officiële prijs is nul (0) euro, maar elk bedrag dat u invult zal worden beschouwd als een donatie aan stichting De Gids. Niemand wordt rijk van deze serie, maar van iedere binnenkomende euro gaat 50 cent naar de auteur. Met de overige 50 cent worden de coverontwerper, typograaf, webbouwer, webhost, corrector en redacteur gecompenseerd. Ieder bedrag is mogelijk, maar voor het gesuggereerde richtbedrag van €3,99 – waar u nog geen grande cafe latte voor koopt – steunt u de ontwikkeling van nieuwe titels in deze reeks.’

Ik koop voor het richtbedrag twee Skinny Lattes van Starbucks (‘no added sugar’) bij de lokale supermarkt en download het essay van Arjen Mulder, één van mijn favoriete auteurs. Ik begin met lezen en drink de koffie. Plato realiseert zich, wanneer hij zijn gedachten in lettertekens op papyrus ziet verschijnen, dat er verschil is tussen de verteller en het verhaal, zo begint het essay. Afstand. Ik schrijf, dus ik ben. En hetzelfde gaat ook op voor de lezer, schrijft Mulder. Als ik lees houdt iemand in mijzelf in de gaten wat mij als lezer overkomt en hoe ik reageer. Ik voel me enorm rijk.

Arjen Mulder. Mijn Eerste e-Reader Gevolgd Door Mijn Tweede e-Reader (Kindle Locations 19-20). DE INTERNET GIDS. Kindle Edition.

«