The web is 11682 days old.
The web was launched 6305 days after you were born!

Het web vertelt dat ik ongeveer dubbel zo oud ben als het web. En ook ben ik er een kind van, als in een raadsel van een sfinx.

Het moment dat ik half zo oud was als mijn moeder herinner ik me goed. Ik weet dat ik dacht, ik ben nu half zo oud als mijn moeder, dit moment keert nooit terug.

Ik herinner me niet waar ik was of welke kleding ik droeg – er ligt in me geen fotografisch beeld opgeslagen zoals van vliegtuigen die in Twin Towers vliegen, uit die nasleep herinner ik me een wit plastic bekertje met een felgroene vloeistof dat op een vuilnisbak buiten in de straat stond in Amsterdam Oudwest waar ik toen woonde. Ik zie dat bekertje nog staan: anthrax, dacht ik, of iets anders engs, een mij onbekend gif uit terroristisch oogmerk gemengd met groene ranja, ik was opeens voor alles bang, giftig water, giftige dampen, rugzakken, hoe makkelijk het was om de mensheid uit te roeien.

You’re only half of your parents’ age once. And when you are, it’s the same age as when they had you.

Het web, piepjong en stokoud, heeft me gebracht waar ik ben: op het web. Het heeft me dingen geleerd zoals ik me kan voorstellen dat een kind een ouder dingen leert. Ik heb geleerd hoe ik iets nieuws leer. Ik kijk naar iets wat mij bevalt – en kopieer dat. Trial and error. Zo leren kinderen. Zo leren welpjes.

Het web vertelt vandaag dat de Marsrover Perseverance van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA met succes zijn eerste ritje over de rode planeet heeft gemaakt. Twee weken geleden landde het voertuig op de bodem van een enorme krater op Mars. Het met zes wielen uitgeruste voertuig legde een afstand van 6,5 meter af: 4 meter vooruit, en na een scherpe bocht naar links 2,5 meter achteruit. De proefrit duurde een half uur. Volgens NASA ging de missie ‘ongelooflijk goed’. De ruimtevaartorganisatie deelde een foto waarop de sporen die de rover in de rode, zanderige Marsgrond had achtergelaten te zien waren. In potentie kan het voertuig 200 meter per dag afleggen. Perseverance gaat de komende tijd nog een aantal testritjes maken. Als die succesvol zijn uitgevoerd en de apparatuur van de robot in orde blijkt, kan het voertuig beginnen aan zijn belangrijkste missie op Mars: het zoeken naar sporen van (microscopisch) leven. Het voertuig zal ook grondmonsters in pakketjes verpakken. Een toekomstige missie waarbij NASA samenwerkt met haar Europese tegenhanger ESA moet deze pakketjes gaan ophalen en terug naar aarde brengen.

What surprises me most? Dat Perseverance twee weken heeft stilgestaan – en vandaag zijn proefritje maakte. Zou niemand in die controlekamer in NASA al geprobeerd hebben alvast een centimeter te pakken, even op een knopje duwen als niemand kijkt?

[Ineens is mars in mijn leven. Helen Macdonald. For all mankind. NASA. Nathalie Cabrol.]