Darwin ontdekte dat zaden die 100 dagen in het water liggen hun kiemkracht behouden. Zo kunnen bomen en planten de reis over oceanen maken, of dat in buiken van vogels doen, drijvend op de wind. Hij ontdekte dat door ze in een bak water te leggen, bij de zeepokken die hij bestudeerde.

Will Wright, bedenker van de Sims, noemt agency het grote verschil tussen verhalen en games. In een film of een verhaal leef je weliswaar mee, je ziet iemand doodgaan, of een grote liefde niet krijgen, en je voelt dat iemand anders iets voelt, maar je bent niet verantwoordelijk.

In een game geldt: I did it! I pulled the trigger.

It’s like being in a rollercoaster vs. being in car. You drive, you turn the steering wheel, you make choices. Because of that you take ownership. If a car drives off the cliff it’s your fault. A game feels more personal, you’re actually involved, you’re responsible. You experience guilt, pride, accomplishment, teamwork.

Jane Mcgonigal beschouwt wikipedia als een van de meest succesvolle Massively Multiplayer Online Role Playing Games ooit, naast World of Warcraft. Ik beschouw wikipedia als een van de meest succesvolle Massively Multiplayer Online Storytelling Tools ooit, naast Google. De kiemen!

Toen ik op wikipedia zocht naar de vogelsoort die heel voorzichtig tranen uit de ogen van slapende dieren drinkt, stuitte ik op het fenomeen krokodillentranen, een tranenvloed die meestal optreedt tijdens het eten, waarop een patiënt geen invloed kan uitoefenen. Meestal tijdens het eten?

A very hard to achieve screenshot kan 140 uur gamen vergoeden.