Toen Rob Henning jaren geleden als anesthesioloog in de operatiekamer stond, raakte hij geïnteresseerd in de winterslaap, in potentie een prachtig narcose-middel. Dieren in winterslaap hebben een sterk verlaagde hartslag, een immuunsysteem dat op een laag pitje staat en ze hebben weinig zuurstof nodig. Ideale operatie-omstandigheden. Het was alleen niet bekend hoe een winterslaap precies werkt. – Anne van Kessel in de krant

Als ik hem zie staan, met zijn drone in zijn hand, aan de rand van de collegezaal, oogt hij als een moderne valkenier. Hij praat, klemt de drone stevig vast, wijkt niet van zijn zijde. De drone zal zo dadelijk een vlucht maken boven de hoofden van de studenten. Hij is bang voor de maaiende wieken, zegt hij, de eigen wil van het beest.

Ik moet H is for Hawk lezen, over het trainen van valken, schiet door mijn hoofd als de drone met een klap neerkomt. Weinig weten wekt lust op te willen weten. Dat maakt leven tot een extreem trage bezigheid. Je zet iets stop als je aan dat verlangen toegeeft. De anesthesioloog besloot om zijn carrière om te gooien. Hij wilde weten hoe winterslaap werkt.