Ik adem niet goed, ik zou kunnen overwegen mijn ademhaling beter te controleren, zegt iemand. By controlling their breathing, nuns in ancient times were able to stop menstruating and limit their need for food.

David Shields heeft een geweldig boek geschreven, half encyclopedie, half memoir. Het laat zien hoe je uit een berg informatie literatuur kunt maken (= een boek dat pijn doet), terwijl, en dat is het wonderbaarlijke, de informatie intact blijft. Het boek gaat over de relatie met zijn vader, op moment van schrijven 97. Je leest een encyclopedie.

Shields vertelt wat tijdens een leven gebeurt, hij somt biologische feiten op. Het is gruwelijk. Het begint al bij de geboorte, of vlak daarvoor, wanneer moeder en kind in de baarmoeder een strijd op leven en dood uitvechten om de voedingsstoffen die de moeder verschaft. Ik ben bij de menopauze. De mens droogt langzaam op.

Het leuke is dat Shields veel over dieren schrijft. De octopus, de zalm, putten zich uit voor nageslacht. De mens is meer bezig met lang leven.

When you’re a young adult, the reflex that tells you it’s time to urinate occurs when your bladder is half full. For people over age 65, the message isn’t received until your bladder is nearly full. In your 80s, you no longer have a distinctive odor. You can stop using deodorants. You’re vanishing.

Als we ouder worden doen onze longen het niet meer goed. Ze kunnen zichzelf niet meer goed vullen, en niet meer helemaal legen. Er blijft valse, ongezonde lucht achter.

The thing about life is that one day you’ll be dead, David Shields