Ook slechtvalken, oehoes, torenvalken, ooievaars, bosuilen, roodborsten, huismussen, steenuilen en koolmezen moeten er vanaf vandaag weer goed uitzien, de Vogelbescherming zet de webcams weer aan. ‘In 2013 zagen meer dan 1,1 miljoen Nederlanders via de webcams het broeden van onder meer slechtvalken. In dat jaar waren er ook minder vrolijke beelden: een ooievaar at haar eigen jongen op.’

Ik zap naar de Steenuilen. De nestkast staat ditmaal niet op een erf in de Achterhoek maar ergens in Brabant. Team Steenuil is benieuwd naar de prooiaanvoer. Krijgen Brabantse jonge steenuilen hetzelfde kostje op hun bordje, of hebben ze een voorkeur voor streekeigen producten? ‘We gaan u de komende maanden op de hoogte houden van het wel en wee van de ‘Brabanders’ en hopen op een succesvol seizoen.’

Toen ik vanochtend voer strooide in een halve kokosnoot zat een roodborstje op een tak. Was het beestje ziek? Het zou toch schichtig en agressief moeten zijn? Ik ging snel naar binnen – negen nestkasten! – en zapte naar de Bosuilen. ‘Op zaterdagochtend 6:40 uur was er een bosuil in de kast. De spanning neemt toe.’ Een hond blaft. Op webcams is het altijd nu.

In pure afwachting, met alleen hoop, kunnen we niet leven. Er zijn ook clipjes waarin iets gebeurt, oa. een kerkuilfilmpje van tien uur geleden. ‘Rond half 2 afgelopen nacht komt er een derde kerkuil in beeld. Man en vrouw raken helemaal gestresst. Maar na 2 minuten is alles weer vergeten en gaan ze weer op jacht.’ Als je het filmpje bekijkt komt inderdaad een kerkuil in beeld. Hij komt nog een keer, nu in slow motion. Twee uilen raken inderdaad gestresst. Ze vliegen inderdaad weer uit.

We realiseren ons dat internet niet gratis is. We overwegen een donatie. Voor 40 euro kunnen we De Vogelbescherming helpen twee nestkasten marterveilig te maken. Zijn dat de nestkasten met de webcams? We aarzelen. Wat moeten marters eten als de kasten marterveilig zijn? Er is geen einde. De webcams gaan ergens in de zomer weer uit, schrijft nu.nl.