Op Street View check ik het huis van een collega, de ramen staan open, een zonnige dag, 14 juli 2014, perfecte omstandigheden. Omdat de wereld stilstaat kan ik in alle rust een screenshot maken. De geestachtige gestalten in de straat zijn weliswaar geen mensen van vlees en bloed, toch krijg ik een aardige indruk van haar buurt, de huizen, het leven daar.

Ruim een half jaar eerder, op 16 december 2013, presenteert TU Delft een zelfstandig vliegend robotje ter grootte van een libelle. Het weegt 20 gram en kan al vliegend obstakels omzeilen. Het is een nuttig wezentje, fruittelers kunnen het inzetten om in kassen te kijken of fruit al rijp is. Ook, en dat is bijzonder, kan het robotje binnen vliegen. Bestaande drones botsen voortdurend tegen dingen en zuigen zich aan muren vast.

Ik kan niet wachten, ik zou met haar mee kunnen vliegen, het schijnt dat ze ergens in Friesland is, een week varen, geloof ik, deze week, als ik me niet vergis, ja, deze week. Friesland is mooi op het water, al weet ik dat niet 100% zeker, ik ken één Fries aan wie ik het zou kunnen vragen. Probleem was volgens TU Delft energie. Is probleem niet altijd energie? Je moet kracht hebben.

We hebben de liefde nodig om te voorkomen dat we droog en dor en log van wijsheid worden. Meng je wijsheid met een tikkeltje onverstand, laat Montaigne Horatius zeggen. Onlangs werd een collega ontslagen, emoties overmanden me, in een split second wilde ik ook weg, ik wist het zeker, ik zag niet hoe ik moest werken zonder haar, wat neerkwam op niet willen werken zonder haar.

Fear, Sadness, Disgust en Anger strijden voortdurend om voorrang, ze duwen Joy weg bij de console, toch al een vervelend wicht, altijd blij, altijd hoopvol, de hele tijd zachtgloeiend, een veilig bedlampje. De betekenis van een lamp is, behalve wat we in het donker niet hadden kunnen doen zonder lamp, Darkness. Dosering is essentieel.

Sherry Turkle spreekt op het web haar zorgen uit over de mate waarin technologie ons de kans geeft om afstand te houden. Texten, mailen, posten is clean, een gesprek is messy, human relationships zijn messy. Mijn beleving is dat technologie juist messy is, verre van clean. Controle is in toenemende mate NIET mogelijk, jezelf editen ook niet.

Op de Wayback Machine lees ik verhalen van een man die zijn website zorgvuldig verwijderd heeft, geen spoor meer van – maar daar staan ze nog, flarden, fantomen.

‘Het is niet echt!’ roep ik tegen de filmdatabase. De kaart is niet het gebied, de globe niet de wereld, Inside Out is een animatiefilm! De waarschuwingen vliegen me m de oren. Sex and nudity: As a toddler, Riley runs around the house naked after a bath. We see her butt for a moment. Violence and gore: A dog is briefly seen apparently cut by half during a nightmare sequence; the head end then chases the tail end. Profanity: Some name calling (crazy, idiot, stupid, moron, dumb, nitwit, weird, etc.).