Somnox is the first non-medicinal solution in the form of a soft robotic friend that actively helps you sleep. Somnox enables you to fall asleep more easily, experience more deep sleep and wake up more energized. – TU Delft

Somnox is een enorme witte pinda ter grootte van een goed gevuld kussen, een slaapvriend in bed die je beter doet slapen omdat hij ademhaling simuleert.

Misschien zijn we in het diepst van ons bestaan, hoe oud we ook worden, een nest kittens of een roedel puppies op een hoop, warme lijfjes tegen en tussen elkaar, tevreden slapend.

Ademhaling is een gek woord. Je haalt adem, maar je geeft hem ook. Ze gaf die. Ik voelde haar adem in mijn nek, de cadans van haar op en neer gaande buik, mijn rug werd rustig van iemands adem in mijn nek voelen.

Waarom ik geen ontwerper wil zijn: technologie floreert bij de gratie van een gemis, een oplossing (‘product’) is vaak nodeloos omslachtig, complex, als je bedenkt dat er 7 miljard mensen rondlopen. Ik lag naast eentje. Het werkte. Ze was een Somnox, of ik was het. Ik sliep heerlijk.

We sliepen, werden wakker, koffie op bed, en koffie, en koffie, en nog meer koffie, tot het weer donker werd. De moeiteloosheid daarvan, de vanzelfsprekendheid. Waar vindt een robot de woorden en koffie als die op is en de voordeur op het nachtslot?

Een apparaat heeft als voordeel dat je het uit kunt zetten, in een kast kunt gooien, je kwetst het daarmee niet. Een mens afweren is moeilijker. Je moet dan jezelf afsluiten.

Emoties zijn een afvalproduct, zoals fijnstof of benzinewalmen, ze komen vrij bij gebruik van mensen.