Een mogelijk wikipedia, een essayistisch wikipedia, niet één pagina geschreven door 1000 wikipedianen, maar 1 pagina 1000 keer geschreven. Het idee blijft hardnekkig terugkeren. Bernadette en haar 18-voudig visioen.

Er is veel mogelijk.

Het nut van spelregels.

schrijf
een gedicht
waarin elke regel
één woord langer is
dan de vorige gebruikte regel.
Geniet van het sneeuwbaleffect dat ontstaat.

OuLiPianen bedenken regels en gaan dan schrijven. Beperkingen stuwen inspiratie voort. Dit geldt ook voor het leven.

Als intelligentie (‘leven’) het vermogen is om je aan te passen aan een verander(en)de omgeving, dan is depressie dat vermogen kwijt zijn, genoeg hebben van dat vermogen, of de verandering moe zijn.

Alles stroomt, dat is het probleem.

Plastic is haast onvergankelijk, deeltjes zijn inmiddels kleiner dan 0,3 millimeter. Dat betekent dat ze op dit moment volop in onze kringloop zitten. Er worden meer dan één miljoen plastic tasjes per minuut gebruikt. De levensduur van één tasje is gemiddeld vijftien minuten. Plastic bloemen sterven niet is een essay van Ann Meskens over plastic, een remix van geschiedenis en verhaal, kennis en pleidooi.

Nu informatie produceren en verplaatsen zo’n belangrijke bezigheid is geworden in het leven, denk ik vrijwel dagelijks… als ik het gras in de tuin laat groeien sluipt de kat op een dag vanzelf door de jungle.

(Bij het lezen van The making of van Ann Meskens, een logboek over haar gastschrijverschap aan de Rietveldacademie; een boek waar je een jaar mee vooruit kunt als je haar sporen volgt (immense bibliografie). Ze weet het – talig en belezen – ook niet, dus wat doet ze, ze noteert in het voorbijgaan. En zie, iets vormt zich, een denken over kunst.)