‘Nederlanders blijken per jaar 34 dagen op hun telefoon te zitten. Omgerekend betekent dat dat we zo’n 7,5 jaar van ons leven met dat apparaat in de hand doorbrengen,’ schrijft een student die Candy Crush speelt, de geluidjes en kleurtjes (‘juice’) maken het spelletje verslavend.

Ik zou het liefst willen dat minder mensen deze planeet zouden bevolken, ik zou zelf minder willen zijn (minder dik, minder gulzig, met minder spullen, minder angstig, minder afhankelijk, minder vaak). Ik bestudeer de stoïcijnen en de Jain – ik lees over kloostercelligen.

Ik lees B.J. Fogg in de hoop mijn gedrag blijvend te kunnen veranderen. Ik verwacht niet dat dat lukt, want ze zeggen allemaal, alle gedragswetenschappers en psychologen, dat ik een mens ben. A human, not an econ, geen rationeel wezen. Ik moet het makkelijker maken, zegt Fogg.

Motivatie is geen goed instrument voor verandering, ze fluctueert en conflicteert. We hebben vrije wil, of wilskracht, en we kunnen ook echt iets willen, maar gemiddeld slechts 2% van de dag, daarna is de energie op – en na vier uur ‘s middags wordt bewust gedrag sowieso moeilijk.

Wellicht is minder een verloren strijd omdat ik een kind ben uit de naoorlogse tijd dat het goed had, een prinsesje, met narcistische trekken, nog niet zo erg als de mensen die na mij kwamen, maar wel verwend, niet gewend aan tegenslag.

Wellicht is minder niet mogelijk, omdat het eenvoudig niet in de mens zit. Wie heeft er elke dag geraspte worteltjes klaar staan in de koelkast zodat je ‘s middags niet de zak chips neemt? B.J. Fogg heeft dat. Gewenst gedrag makkelijk maken, en ongewenst gedrag onmogelijk, vereist inspanning.

Dát moet een gewoonte worden, los van de gewoonte: gedrag op allerlei vlakken vereenvoudigen, zodat het een gewoonte kan worden.

Vergeestelijken. The inner journey. Veel mystici en geestmensen zijn begonnen als rijke, verwende, beschermde jongelingen. Boeddha was een rijke prins. Franciscus van Assisië was rijk en leefde bandeloos. Theresa van Avila volgens mij ook. Augustinus? De geest kan rijkdom en onrechtvaardigheid moeilijk aanvaarden als je het in overvloed hebt.

Ik wil mijn blik weer richten op Caroline Myss, de persoon die ik geloof. Die zegt niet dat je je moet afwenden van de wereld, integendeel. Ze staat erop dat ik het nieuws volg. Wat ik vreselijk vind. Oh Lord, hover over me. And so to do whatever best awakens me te love.

Ik wacht tot haar Prayer-boek uitkomt, ik wacht al maanden, the on-demand workshop over prayer is wel online maar ‘not for sale’. Mijn brein gaat me helaas niet vanzelf vertellen dat genoeg genoeg is. Dat ik dat boek niet nodig heb. Zo zit het brein niet in elkaar.

Het gebed is niet bedoeld om te bidden tot god, maar een poging tot nederigheid aan het begin van de dag. Help me weerstand te bieden aan alle verleidingen. Oh Lord, hover over me. Want ik ken mezelf. Ik heb alle grace nodig.