Aantekeningen maken (Luc Devoldere) vat het schrijven prima samen, een oneindig pak huiswerk (A.IJ. van den Berg).

[…]

Toen we in Frankrijk waren raapte ze schelpen op en die schelpen, dik en kalkachtig, vol knisperend zand, zitten opeengepakt in een pot in de keukenkast, 1000 km verderop, matgrijze perziken in een beslagen weckfles, voor dromen in de winter, ik kom de pot tegen als ik de kast opendoe.

[…]

In een schelp past een slok water, je kunt er niet mee door de woestijn trekken. Moeilijker dan een gestolde vorm (er zat ooit leven in) vang je het subjectieve wandelen (wegzakken in zand, wateromrand), de wind, de terugtrekkende lijn van water, kilometers lang, de zee die elke dag haar wonden likt.

[…]

Hoe ruim je hoofd is, gevuld met iets groters.

[…]

In zijn geheel gaat leven supersnel, er is alweer achttien jaar voorbij, één dag voltrekt zich moment na moment, woord na woord, traag tempo, goed te volgen.

[…]

Massatraagheid zit niet in hoofd, in hart, die zijn weerstandsloos, pzzzzzjt, 1000 waarnemingen tegelijk, in an instant.

[…]

Haar knipoog hakt de bevroren zee in me open. Haar knipoog kan dat. Haar knipoog kan dat ontzettend.

[…]

Bij je gevoel blijven? Welke? […] You are multisensory. […] Reflecteer. Do not react. Do NOT react. Bekijk het symbolisch, archetypisch. Respond.

[…]

Gras groeit hier supersnel. Alles is relatief.

[…]

Een computer die van niks wist, leerde zichzelf in vier uur schaken en won van een zijn taak toegenegen schaakcomputer, die alle schaakpartijen ter wereld in zich herbergde, die achttien miljoen berekeningen per seconde maakte, een computer opgeleid als schaakcomputer, een specialist.

[…]

De dingen op een netwerk kunnen in een instant leren, allemaal tegelijk een update ontvangen, zegt de man, het ene ding doet onmiddellijk zijn voordeel met wat het andere ding leert, en zo doe ik op het netwerk mijn voordeel met wat een schrijver over een schrijver zegt.

[…]

Huiswerk, een oneindig pak huiswerk, oh discipline, praxis, het vermoeden dat je iets leert, door de zin over te schrijven, te verzamelen in een schriftje.

[…]

Lezen en leven in tempo van traagheid, schrijven gaat nog trager, schrijven is supertraag, het traagste dat ik ken.

[…]

Margaret Atwood begint haar boek On writers and writing met een lijst waarin ze motieven om te schrijven opsomt, van de drie vragen die men een schrijver stelt is eentje altijd waarom. Dan volgt een lijst van twee bladzijden lang, in de loop van de tijd verzameld, koud na elkaar, onduidelijk wie wat zegt, een opsomming, motieven om te schrijven, huiswerk staat daar niet bij.

[…]

Ik had een kat, een milde leugen, kat had mij.

[…]

Ik heb de kat van de buren, hij sluipt binnen als de keukendeur openstaat, mauwt in een poging binnen te komen nu het kouder wordt. Loopt de trap op, de dijk op, gaat liggen op Oase, Rietvelds stoel, bekleed met stevige ruwe stof door een vrouw in een mooi naaiatelier op de rafelrand. En nu dan een deken erover.

[…]

Het woord huisdier is goed gekozen, een dier dat je aan huis kluistert, tenzij je de buren ermee opzadelt.

[…]

Mensen die hun huis op orde hebben en koken zijn gelukkiger, net als zij die dingen voor anderen doen, en dan hoop je dat je met zulke anderen bent. Eén van de twaalf archtypes: gelukkige huisvrouw.

[…]

Huiswerk kan onderweg, daar waar een boek is. ]

»