Ze willen niet dat het werk afkomt, concludeerden we, toen we een stel oude mannen hoorden praten over Sagrada Família, het meesterwerk van Gaudí. Al 130 jaar waren ze bezig haar torens op te richten, vader op zoon, steen voor steen. Op sommige dagen stond één man te metselen (geldgebrek).

Vrees voor de gevolgen van zoveel arrogantie – boven de crypte komt een toren van 170 meter – lijkt niet de reden voor de trage voortgang. Geld is ook geen probleem meer. Jaarlijks schuifelen 3 miljoen betalende toeristen langs het gebouw. Het feit dat het niet af is is een belangrijk deel van de attractie. Toeristen vergapen zich aan het woud van hijskranen, hoogwerkers en 100 arbeiders die dagelijks in de kerk aan het werk zijn.

Bezoekers in de zaal naast ons komen opgefrist uit Boyhood, een film die twaalf jaar duurde om te maken. Toch hebben wij ook gelachen, bijvoorbeeld om de beeldhouwer die een petitie tekende tegen het afmaken van de kerk en jaren later de opdracht aanneemt om een façade te beeldhouwen. En om de brokstukjes puin uitgestald op een tafel: ‘afkomstig van originele maquettes van Gaudí’.

De huidige officiële opleveringsdatum is in 2026. Deze plannen zijn weer bijgesteld, aan voltooiing wordt getwijfeld. De bouw duurt inmiddels zo lang, dat reeds voltooide gedeelten gerenoveerd moeten worden. Als Sagrada af is, wat dan? – Sagrada – El Misteri de la Creació, Stefan Haupt