Ik lees niet vanwege plot, ik lees omdat ik benieuwd ben hoe iemand omgaat met plot. Schrijven na een doodsbericht verleent schrijven urgentie die zonder zo’n wending wel eens naar de achtergrond verdwijnt. Jenny Diski vraagt zich na haar kankerdiagnose af hoe lang ze te leven heeft, jaren, maanden of weken. Ze schrijft, zou de batterij van de afstandsbediening van de tv het eerder begeven?

Will the battery on the TV remote run out first? 

Om dingen die te groot of te onbevattelijk of te onverdraaglijk zijn inzichtelijk te maken, hanteerbaar, heb je misschien een andere schaal nodig, andere eenheden. Diski de remote, de lezer Diski (emotie-by-proxy).

Op wikipedia (lemma Jenny Diski) staat een foto: Diski (standing) with her rescuer and mentor [Doris Lessing]. Wat de encyclopedie nooit kan vatten is complexiteit. Na het lezen van In gratitude van Jenny Diski zou ik het niet in mijn hoofd halen om Doris Lessing Diski’s rescuer te noemen en alleen dat al maakt wikipedia tot een prachtig boek. Elk woord spat uiteen. Elk woord moet ik wantrouwen. Drie keer omkeren, zoals een dier dat snuffelt aan onbekend voedsel, wegloopt, terugkeert.

In gratitude: dat hele schrijven, al het schrijven, al het onmogelijke van schrijven.

Note to self, via Diski: website sensible units took a scientific unit of quantity and resolved it into units that are much more easily or entertainingly imagined.

1. Andere units

2. Andere schaal: het relativeren, de simpele troost in de wetenschap dat het altijd erger, leuker, beter, onmogelijker kan.