Negentig procent van de vogels doet aan paarvorming, de meeste mensen ook, maar niet langdurige. Huwelijk, scheiding, hertrouwen is het patroon van de mens, schrijft Helen Fisher, in een cyclus van gemiddeld vier jaar. Ze komt met een Darwinistische verklaring.

Waarom heeft de mens niet gekozen voor de reproductiestrategie van aardbeien, vraagt ze zich een alinea lang af. Die klonen, net als bepaalde hagedissen en zeeanemonen, besteden geen tijd en energie aan een ander, gokken niet op de kwaliteit van vreemd DNA, zijn 100% tevreden met zichzelf.

Ik doe niet aan reproductie, is paarvorming in dat geval een fantoom-verschijnsel waarbij iets mist? Een fantoomreflex? En is het gunstig of ongunstig voor de duur ervan?

De liefdescombinatie van Stier met een Boogschutter zal op relationeel gebied goed uit kunnen pakken, maar is niet de makkelijkste liefdescombinatie. Stier wordt aangetrokken door de beschouwende instelling van de boogschutter en andersom vindt boogschutter het goedmoedige en sociale van de stier heel prettig. De boogschutter is altijd maar in beweging, op volle snelheid, terwijl de stier houdt van stabiliteit en behoudend is. Stier heeft er een hekel aan wanneer een ander hem of haar probeert te haasten, iets dat boogschutter meestal moeilijk kan laten. Stier en boogschutter zijn heel verschillend, hetgeen kan botsen, maar ook kunnen ze elkaar aanvullen of stimuleren. Boogschutter is vaak bezig met ideeën en grootse plannen, die meestal niet toepasbaar zijn of toegepast worden in de werkelijkheid, stort zich vervolgens op een nieuwe inval en is het vorige vergeten. Stier kan hierbij helpen, daar deze het doorzettingsvermogen, de trouw, het hard kunnen werken en geduld heeft om ideeën in de praktijk om te zetten in daadkracht. Boogschutter ziet stier enerzijds als voorspelbaar en ietwat saai, maar bewondert stier ook om zijn of haar geduld en stabiliteit. Boogschutters hebben behoefte aan vrijheid en stieren willen graag aanhankelijkheid en een gevoel elkaar te bezitten in een relatie. Dit kan boogschutter benauwen, daar deze ook houdt van variatie en flirten, niet zozeer uit ontrouw, maar meer uit het gevoel van beweging, vernieuwing en vrijheid. Zekerheden en geborgenheid die voor de stier een grote rol spelen, zijn voor boogschutter niet zo belangrijk. De relatie tussen beide dierenriemtekens kan confronterend zijn, maar ze kunnen elkaar ook aanvullen of van elkaar leren. Indien er een vaste relatie ontstaat, zullen beide water bij de wijn moeten kunnen doen, zich in elkaar verdiepen en gemeenschappelijke interesses de ruimte geven. Stier zal boogschutter ruimte moeten geven om zijn/haar behoefte aan beweging te bevredigen en boogschutter moet leren begrijpen dat voor stier een veilige en gezellige thuishaven belangrijk is. De sexuele relatie van stier en boogschutter kan heel fijn zijn, ze kunnen het elkaar sexueel uitstekend naar de zin maken. Beide hebben behoefte aan een harmonische sexuele relatie, ze kunnen beide enorm genieten en er is sprake van een opwindende en een hele sterke fysieke aantrekkingskracht ten opzichte van elkaar.

1. Jemig, ik had het idee dat we hetzelfde zijn. Ik ben ziende blind als ik in de sterren kijk.

2. Heel veel dingen zijn herkenbaar, wat fijn is aan lezen: je ontwikkelt empathie voor jezelf.

3. Heel veel dingen zijn omgekeerd, wat fijn is aan lezen: je krijgt het gevoel dat alles mogelijk is. Ik ben wel degelijk de ander.

4. Ik vraag me voortdurend af hoe lang ik met haar heb. Ik wil met haar nog tussen bomen lopen in Japan.