Ze stuurt me twee seconden voor ik ga slapen via Telegram een link: ‘a young Wikipedia editor withstood a decade of online abuse, now she’s fighting back, on Wikipedia itself’. Ze kent mijn triggers, mijn thresholds, natuurlijk klik ik. I love it when she does that. Alsof je kunt researchen door regelmatig koffie te drinken met iemand die vervolgens aan je denkt terwijl ze op het web zit.

Emily Temple-Wood krijgt al tien jaar, sinds ze op haar twaalfde Wikipedia ging editen, haatmail. In plaats van offline te gaan, wat veel vrouwelijke redacteuren uiteindelijk doen, heeft ze besloten om voor elke dreigmail, elke belediging, elk verzoek om naaktfoto’s te sturen, een biografie te schrijven van een vrouwelijke wetenschapper die nog geen pagina heeft op Wikipedia.

The resistance is beautiful (Rebecca Solnit).

Misschien moet wikipedia het eerste meerstemmige lemma worden.

***

Zinsser zegt dat je je schrijvend ergens naar toe kan denken, dat schrijven denken is. Bij nonfictie gaat het volgens hem niet zozeer om het onderwerp, de inhoud (natuurlijk gaat het daarover), maar om de relatie van de schrijver tot het onderwerp. Zinssers interesse voor insecten is minimaal, maar als hij iemand tegenkomt met een buitensporige interesse voor insecten die dat weet op te schrijven, raakt hij geïnteresseerd.

Zinsser is geïntereseerd in andermans interesse, voor hem een ingang tot kennis, tot weten, tot leren. Daarom leest hij ook het liefst wiskundigen, scheikundigen, natuurkundigen, biologen (de bron zelf). ‘I wouldn’t look for writing, for instance, by journalists, good though it might be. If the discipline was geology I wanted good writing by a geologist. If it was evolutinon I wanted Darwin, if it was relativity I wanted Einstein, if it was cell biology I wanted Lewis Thomas.’

Zinssers boek staat vol voorbeelden: Einstein, Paul Rand over het IBM-logo en er is een prachtig stuk van Lewis Thomas, The fragile species. Schrijven/denken kan volgens Zinsser alpha’s verlossen van angst voor wiskunde, scheikunde en natuurkunde en bèta’s van angst voor schrijven, want ze kunnen denken. Ik ben natuurlijk geïnteresseerd in Zinssers interesse. Iedereen kan schrijven, die kan denken en een vak beheerst of beheerst wordt door een vak.

Een goed geschreven encyclopedie. ‘One man’s books’. – William Zinsser, Writing to learn