Mijn meest aangename dagen vorig jaar bracht ik door in de studio van Ann van den Broek, kijkend naar haar dansers. Andreas, Cecilia, Dario, Jan en Judit. Mijn hoogste gelukzaligheid ligt in kijken, niet in denken. Denken houdt snel op, het hoofd is meteen leeg, kijken stopt nooit, is oneindig complex. En schaamtevol. Ik schaam me als ik kijk. Het is niet erg dat ik hier zit, praatte ik mijn aanwezigheid in de studio goed. Dansers hebben als vak gekozen om bekeken te worden. Ze willen dat iemand kijkt. Maar toch, als ik kijk schaam ik me. Gelukkig doet Ann het licht uit en gespt ze je stevig vast. Haar voorstellingen zijn gemaakt voor voyeurs. Ze beantwoorden mijn sterke verlangen om zelf onzichtbaar te zijn.

Ik zit als bijrijder in een Russische auto en rijd wat rond. Ik zie een paard een zebrapad oversteken. Ik zie een vrachtwagen een lading boomstammen verliezen, de boomstammen rollen op me af. Ik zie een explosie, en nog één, en nog één. Ik zie een vrachtwagen scharen, over de weg schuiven, het raam vullen en – terwijl we dachten erlangs te glippen – barst het raam. We voelen de deuk in de flank. Een groen plastic zwembad vliegt op ons af. Een auto op een rotonde vangt wind en maakt een salto achterover. Ik zie onderdelen van auto’s door de lucht vliegen. Ik zie bomen op de weg vallen. Ik zie mensen rennen voor hun leven. Ik zie een kudde schapen de weg oplopen…dit wil ik niet zien.

Ik vind het fantastisch. Ik zit op de bank, ik lig in bed, ik zit aan tafel en staar in glazen raampjes. Ik doe niks wat het daglicht niet kan verdragen behalve 24/7 naar de wereld, de mens en de dingen kijken. Het daglicht is te kort om alles te zien. Ik zie gebeurtenissen in Rusland die ik ken als filmbeelden uit Hollywood. Ik beeld me in dat mijn denken voortkomt uit wat ik zie. Iets opschrijven – de wereld van de ideeën – is een ander verhaal: google is geweldig, angstaanjagend, google ziet alles, google is overal, google moet wel god zijn. En dan de wetenschap dat wij allemaal een panopticon meedragen in onze laptops, smartphones, tablets.