De jonge, intellectueel georiënteerde koningin Christina van Zweden (1626-1689), die de geschriften van Descartes (1596-1650) had ontvangen van een vriend en bewonderaar die Frans gezant in Zweden was, wilde hem toevoegen aan de kring van briljante beroemdheden aan haar hof. Hij aarzelde zijn afgelegen huisje in Egmond te verlaten, maar ze zette hem onder druk met het aanbod een marineschip te sturen om hem naar Stockholm te halen. Toen hij ten slotte toegaf en in oktober 1649 arriveerde, was hij onder de indruk van de levendige geest van de drieëntwintigjarige koningin. In dat ‘land van beren tussen rotsen rotsen en ijs’ merkte hij dat ‘de gedachten van de mens gedurende de wintermaanden bevriezen’. Ze verordonneerde dat hun lessen op het bitter koude tijdstip van vijf uur ‘s morgens zouden beginnen, waardoor hij kou vatte, longontsteking kreeg en in februari 1650 overleed. Hij ontving het sacrament der stervenden en stierf als katholiek. Tijdens de Franse revolutie werd zijn stoffelijk overschot naar het Panthéon overgebracht. – Daniel Boorstin, De zoekende mens (vert. Paul Syrier)

Boorstin vertelt het verhaal als een duel, een dans, een krachtmeting:

ze wilde
hij aarzelde
ze zette hem onder druk
hij gaf ten slotte toe
hij was onder de indruk
ze verordonneerde
hij stierf

Het leven als één groot Fischli + Weiss-kunstwerk.

For every action, there is an equal and opposite reaction.

‘Ik wil dat het stopt’ roepen in de buurt van een fontein. Je woorden hebben geen effect en niemand hoort je.

Je veegt het pad waarop je loopt van tevoren schoon met een bezem in de hoop dat de mieren die je niet doodtrapt zich daarbij niet per ongeluk doodschrikken. Je draagt een doek over mond en neus om te voorkomen dat je een vlieg inademt. Je bent met 8 tot 10 miljoen op aarde.

‘Ik stuur wel een marineschip om je op te halen.’

Ze hebben elkaar uiteindelijk slechts 4 of 5 keer gezien. Ze vonden elkaar niet leuk. Ze heeft nog 39 jaar geleefd in die wetenschap.

Ik zou zo graag niks van iemand willen willen. Dat iemand wil omdat hij wil en dat jij er als het ware niks mee te maken hebt. Dat iets niet willen gevolgen heeft.

Work with the laws of the universe, the teacher says.