stem: olga tokarczuk
titel: wikipedia
bron: de rustelozen (vertaling. greet pauwelijn, greet tokarczuk)

Het lijkt me het eerlijkste kennisverwervingsproject van de mens. Het herinnert ons eraan dat alle kennis over de wereld uit ons hoofd komt, zoals Athene geboren werd uit het hoofd van een god. Op Wikipedia voeren de mensen alle kennis in die ze zelf hebben. Als het project slaagt, zal de zich steeds verder ontwikkelende encyclopedie, die nog steeds in de maak is, het grootste wereldwonder zijn. Alles wat we weten kan erin teruggevonden worden, elk ding, elke definitie, elke gebeurtenis, elk probleem waarmee ons brein zich heeft beziggehouden [en alle manieren om dit op te schrijven – imhd]; we zullen bronnen citeren en links opgeven. Op die manier zullen we onze versie van de wereld weven, de aardbol met ons eigen verhaalomhullen. We zullen er alles in onderbrengen. Aan het werk! Laat iedereen ten minste één zin schrijven over datgene waarvan hij het meest afweet.
Soms vraag ik me af of het wel zal lukken. Want er is alleen plaats voor wat we kunnen uitspreken, verwoorden. In die zin zal een dergelijke encyclopedie zeker niet alles bevatten.
Daarom moet er voor het evenwicht nog een andere verzameling van kennis bestaan, van datgene wat we niet weten, de onderkant, de binnenkant, de voering, die door geen enkele inhoudsopgave kan worden begrepen, waar geen enkele zoekmachine raad mee weet; door haar reusachtige omvang zet ze haar voeten immers niet op de woorden, maar ertussen, in de grondeloze diepte tussen de begrippen. Elke keer glijdt onze voet uit en vallen we.
Het is net of de enige mogelijke beweging een beweging de diepte in is.
Materie en antimaterie.
Informatie en anti-informatie.