Ik probeer uit te leggen dat wikipedia niet klopt. Ze kijkt dwars door mijn onrust maar dat is vandaag niet de bedoeling, ik wil dat ze stopt bij deze, er is iets geks met wikipedia, en ik wil graag weten of zij dat ook ervaart.
Het lukt niet meteen om duidelijk te maken wat ik bedoel. We zitten ook wat onhandig op een verhoging met onze benen onder een te laag tafeltje gepropt, tien kussens om ons heen. We zijn ons hyperbewust van onze lichamen.
Ik probeer een voorbeeld. Ik vertel over Emma Eckstein. Het lemma Emma Eckstein gaat nauwelijks over Emma Eckstein. Het gaat voor driekwart over Freud en zijn vriend. Dat is toch lachwekkend, zeg ik. In een encyclopedie.
Op de Spaanse pagina staat een zwartwit fotootje van Emma Eckstein met daaronder ‘patient van Freud’.
Maar wat wil je dan? vraagt ze.
Ik wil weten of jij wikipedia ook gek vindt.
Ik wil een ander wikipedia, zeg ik.
Ze zegt dat ik het lemma van Emma Eckstein kan herschrijven.
Ik vrees dat ik onduidelijk ben. Het gaat me niet om Emma Eckstein.
Galeano heeft vrouwenportretten geschreven, zeg ik. Ik zou op wikipedia een filter ‘Galeano’ willen naast een filter Deutsch, Español, Français, English waarin je alleen maar meer Freud en Fliess – On the Casual Connection between the Nose and the Sexual Organ – voorgeschoteld krijgt.
Ik wil een meerstemmig wikipedia, waarbij één lemma duizend invalshoeken heeft, in plaats van één vooringenomen. Eén van die duizend is Galeano.
Ga het onderzoeken, zegt ze.
Ik heb het idee toch? Die schrijvers hebben toch geschreven? Ik wil dat het er is.