John Baldessari zegt in een filmpje op internet dat een jonge kunstenaar drie dingen moet weten: 1. talent is cheap. 2. you have to be possessed which you can’t will 3. being at the right place at the right time. Het filmpje duurt 5 minuut 55. Het heeft 2663 likes en 10 dislikes. Het is 173235 keer aangeklikt.

Aram Bartholl is op 13 oktober 2009 op de juiste plek: Café Mörder, Berlin Mitte. Het is ochtend. Het Google Streetview-karretje rijdt voorbij. Hij bedenkt zich niet, rent het café uit, de auto achterna. Omdat hij een kunstenaar is heet wat hij doet een performance. Omdat ik erover schrijf zie ik meer dan er is.

Straat vol auto’s. Grauwe woonblokken, zes, zeven verdiepingen hoog. Duitse treurigheid. Een man rent, hij zwaait, hij rent, hij zwaait. Hij wil de camera inhalen. Het lukt niet. Hij verdwijnt in de verte. Dit moet Duitsland zijn. Niet vanwege het straatbeeld, vanwege de foto: hele voorgevels van woonblokken zijn vaag gemaakt. Duitsers hechten aan privacy.

De foto’s werden 18 november 2010, meer dan een jaar later, gepubliceerd op internet. Er komt ongetwijfeld een dag dat alles instant is. Dat er geen verschil meer zit (dat er geen tijd verstrijkt) tussen iets maken en publiceren. Google ontwikkelt geen foto’s. Duurt het aan elkaar naaien van de foto’s een jaar?

Ik stel me voor dat juristen de foto’s bekijken en dat vervolgens iemand met een lunchtrommel en een retoucheerkwastje alle nummerborden poetst. Waarschijnlijk is dat een romantisch beeld. Doet software dat. Maar het lijkt me zo’n bevredigende baan. Bedekken in plaats van onthullen.

Een skeuoniem is een uitdrukking die is blijven hangen van een niet langer in gebruik zijnde technologie (Kevin Kelly). Over honderd jaar draaien we telefoonnummers en films nog steeds terug in taal, maar niet langer in het echt. Toch moet je technologieën niet te vroeg moet afschrijven. Ze kunnen comebacks maken. Mechanical Turking heeft een comeback gemaakt.

Misschien gaan we weer foto’s ontwikkelen.
Misschien gaan we weer foto’s maken.

Ik heb het idee dat we allemaal at the right place at the right time zijn, behalve als je de pech hebt om dat niet te zijn, maar dat gaat dan niet meer over kunst. All the world is a stage. We staan allemaal op Google Streetview.

15 seconds of fame, Google Streetview self portraits series, Aram Bartholl