dag 79, montageweek LIstEn & See, Arnhem, Oostpool, iedereen aanwezig (decor, geluid, ontwerp, techniek, licht, kleding)

Boven de vloer hangt een plafond. Het weegt 240 kg, het hangt aan een ketting, het kan vrij bewegen. Het is echt, dat wil zeggen het wordt getild door de dansers en acteurs. Een stalen constructie met contragewichten brengt het gewicht van het plafond terug tot een gevoelsgewicht van 50kg. Dat kunnen jullie tillen, zegt Hergen (techniek), terwijl hij bij een kastje staat en het plafond demonstreert. Het heeft een dodemansknop. Hij belooft dat als er iets misgaat, maar er kan niets misgaan, zo verzekert hij, het gevaarte stopt zodra hij zijn vinger of voet van de knop haalt.

Toch oogt het gewicht op sommige momenten eerder 500kg dan 50kg, als je de dansers en acteurs eronder bezig ziet, de één met gebogen rug, de ander met net-niet-gestrekte armen boven het hoofd, een derde die een half dak voor zijn rekening neemt, omdat het visueel interessant is dat de rest niet meetilt of op de grond ligt. Ik schat Joep 1 meter 90 en Nhung 1 meter 65. De omstandigheden zijn verre van optimaal. Het plafond is een hefboom, een tik hier is een klap daar. De choreografie loopt regelmatig vast omdat er te weinig tilkracht is. Iemand moet de zwaarte opvangen. Het verschil tussen aanvaardbare en onaanvaardbare belasting wordt met trial & error opgezocht.

Het plafond, ontwerp van Theun Mosk, is een geweldig ding. Alles zit erin. Licht, geluid (gebroken glas, gehijg, gefluister, stemmen, gebonk), frustratie als een bepaalde beweging onmogelijk blijkt, omdat niemand het plafond tilt. Het domineert de ruimte, het denken en doen van Ann en Marcus, het bepaalt het zicht. Het geeft kil, doods, blauwgrijs licht. Het maakt een prachtige schemer. Als ze er allemaal onder staan, met zijn negenen, aan het eind van de dag, in het bleke schijnsel, terwijl ze zelf steeds bleker ogen, zegt Ann tegen Dario, die een hoek van het plafond tilt: ‘Are you tired or is this acting?’

repetitie- en maakproces LIstEn & See [LIES], Ann Van den Broek & Marcus Azzini