Over net art
Schilderijen, plaatjes en filmpjes digitaliseren en op het web zetten is geen net art, net art gebruikt het web. Aangezien wij niet konden programmeren, namen we andermans code en plakten die op andermans code om te kijken wat er gebeurde.

We don’t want troubles
Als je een schilderij van Picasso neemt en het mixt met een werk van Warhol dan vernietig je de originelen. Maar wij vernietigen niets. Wij kopiëren zonder het origineel aan te tasten. Walter Benjamins droom: op den duur zijn er geen originelen meer. (Eva en Franco Mattes kopieerden de website van het Vaticaan en beantwoordden gedurende een jaar mailtjes van bezoekers.)

Over interactiviteit
Dingen moesten ineens interactief worden. Onzin. Ergens op klikken is niet interactief. Interactie komt van een mens, niet van een machine. Interactie is iets gebruiken op een manier waarvoor het niet bedoeld is. Bij de Vaticaanwebsite veranderden we een heel klein beetje de content. We stuurden pelgrims de verkeerde kant op, we beantwoordden brieven alsof we de paus waren. Het Vaticaan vergat het meest logische domein van alle domeinen te registreren: vatican.org. In het begin van internet kon je echt zijn wie je wilde zijn.

Over fake
Een project moet zo lang mogelijk echt lijken. Je kunt iemand vertellen ‘you should do this or you shouldn’t do that’ maar dat is niet interessant. Als je mensen in het ongewisse laat, is het sterker. Als ze iets later pas ontdekken ook. We laten vragen open. We zijn fake, heel serieus.

Over budget
Ik lach om mensen die zeggen dat ze geen budget hebben. Je kunt klein beginnen. Door één brief te versturen kun je al iets in gang zetten. Je moet eerst iets kleins doen. Langzaam worden de projecten groter.

Nog een keer over interactiviteit
Ik haat die term. Als je een avatar in Second Life bestuurt vertel je hem precies wat hij moet doen. Dat is helemaal niet interactief.

Over virtualiteit
Virtualiteit bestaat niet. Als ik in Second Life ben is dat heel echt. Of aan de telefoon met jou. Er is emotie. Er is iets van onvoorspelbaarheid. Long distance is een betere term. Of mediated.